Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu!

Sezon na mięsiwo z rusztu rozpoczęty. Polacy to uwielbiają i grillują na potęgę. Czy jednak robią to dobrze, a przede wszystkim - zdrowo?

Shutterstock

Spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie niemal wymusza rozpalenie ogniska lub grilla. To dobry sposób na wspólne biesiadowanie bez konieczności gotowania. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, często zastanawiamy się, czy możemy skosztować grillowanych smakołyków. Tak, możemy, jednak musimy pamiętać o kilku zasadach. Są one na tyle uniwersalne, że powinny one dotyczyć każdego, kto podejmie się przygotowania potraw z rusztu.

Jaki grill wybrać?

Do wyboru mamy grill elektryczny, gazowy i węglowy. Ten ostatni budzi najwięcej kontrowersji, a przy tym jest najpopularniejszy. Można go kupić już za kilka złotych. Niestety, dla naszego zdrowia nie jest on najlepszy. Ściekający do węgla tłuszcz powoduje powstanie groźnego dla naszego organizmu dymu pełnego toksycznych substancji. Jeśli więc dużo grillujemy, lepiej zainwestować w grill elektryczny lub gazowy.

Co położyć na ruszt?

Dla własnego dobra zrezygnujmy z popularnych kiełbasek, boczku oraz karkówki. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba (np. łosoś) oraz owoce morze. Smaczne są również grzanki (ale uwaga: łatwo je spalić!) oraz sery typu camembert. Coraz częściej grillujemy również owoce, np. banany czy jabłka. Klasyką są już warzywa, np. bakłażan, cukinia, cebula, pieczarki, papryka, ziemniaki.

Wszystkie produkty powinno się kłaść na specjalne tacki lub owijać w folie aluminiowe. To ograniczy ich bezpośredni kontakt z ogniem.

Nie zapomnij o dodatkach!

Do potraw grillowanych najlepsze są sałatki. Jeśli przyrządzimy je zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, to zajadajmy się nimi do woli. Świeże warzywa należy skropić oliwą z oliwek, olejem lnianym lub z pestek winogron. Do picia wybierać należy wodę, np. z cytryną lub świeżo wyciskane soki. Alkohol nie jest wskazany.

Nie warto sięgać po gotowe sosy (często przygotowane są na bazie majonezu), lepiej zrobić je samemu. Wystarczy jogurt naturalny z dodatkiem mięty i czosnku lub sos pomidorowy. Zrezygnujmy też z marynat, mięso i warzywa doprawiając ziołami.

Kolorowe szaszłyki

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • pierś z kurczaka (opcjonalnie),
  • czerwoną i żółtą paprykę,
  • cebulę,
  • cukinię.

Wszystko kroimy w plastry, nadziewamy na długie patyki, skrapiamy oliwią z oliwek, doprawiamy ziołami (np. bazylią, oregano, pieprzem).

Sos z awokado

Idealnie komponuje się z mięsem oraz warzywami. Przygotowuje się go bardzo szybko, a lista potrzebnych składników nie jest długa:

  • awokado (powinno być miękkie),
  • sok z cytryny (lub z limonki),
  • papryczka chilli (opcjonalnie),
  • 4 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • oliwa,
  • pieprz, odrobina soli.

Awokado należy rozgnieść widelcem, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe!

Banany z grilla

By je przygotować tak naprawdę potrzebujemy tylko same owoce, gdyż po grillowaniu będą niezwykle słodkie, o kremowej konsystencji. Banany należy położyć na ruszt w skórce i opiekać do czasu, aż zrobi się ciemnobrązowa. Można je serwować solo lub z dodatkiem miodu i cynamonu. Sama słodycz!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery