Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

Czy można obyć się kuchni bez używania soli? Ta substancja nie tylko nadaje smak potrawom, ale także ma właściwości konserwujące, a naszemu organizmowi dostarcza sód. Jednak niestety, nadmierne używanie soli prowadzi do wielu konsekwencji zdrowotnych. Czym zatem ją zastąpić, tak by jedzenie nie straciło smaku?

123RF

Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie soli?

Owszem, sól jest potrzebna naszemu organizmowi, ponieważ dostarcza nami sód. Jednak dla prawidłowego funkcjonowania potrzeba nam go jedynie 1 g dziennie. Ponieważ żywność, którą kupujemy i tak jest słona, nie musimy martwić się, że doświadczymy niedoboru sodu.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie maksymalnie 5 g soli na dobę, w przeciwnym razie na własne życzenie możemy nabawić się choroby sercowo-naczyniowej, cukrzycy typu II, miażdżycy lub nadciśnienia tętniczego. Ponieważ substancja ta zatrzymuje wodę w organizmie i zaburza metabolizm, zwiększa także ryzyko otyłości. Ale jak ograniczyć spożywanie soli, kiedy bez niej potrawy zwyczajnie nam nie smakują?

Sposoby na ograniczenie soli

Zwykłą sól kuchenną warto zastąpić przyprawami. Gwarantujemy, że używając ziół takich jak chociażby bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn, szafran, jałowiec czy liść laurowy, odkryjesz nowy smak potraw i zapomnisz, że można było po prostu je posolić.

Warto także kupować jak najświeższe produkty, bo w takich właśnie zawartość soli jest niewielka. Powinniśmy ograniczyć za to przetworzone produkty i te, w których zawartość soli jest wysoka. Dlatego czytaj etykiety i wybieraj żywność o niskiej zawartości soli i sodu. Niestety oznacza to także rezygnację ze sztucznie barwionych słodyczy i słonych przekąsek. Jeśli będziesz przygotowywał potrawy w temperaturze maksymalnie 85 stopni Celcjusza, jedzenie zachowa swój wyrazisty smak i nie trzeba będzie go doprawiać – warto zatem jak najwięcej gotować na parze i piec.

Przy nowej diecie bez soli, trzeba być cierpliwym — sam będziesz zaskoczony, jak po kilku dniach twoje kubki smakowe przyzwyczają się do nowych smaków, a wówczas solniczka na stole okaże się zbędna.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami

Popularne w tym tygodniu:

Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Dietetyczny koktajl witaminowy Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Bananowy chleb Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI Przepis na koktajl proteinowy Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut