5 propozycji na zdrowe i dietetyczne ciasteczka

Ciasteczka nie cieszą się zbyt dobrą reputacją wśród odchudzających się. Tymczasem nawet jeśli jesteśmy na diecie, możemy pozwolić sobie na smaczne przekąski – tajemnica tkwi w ich przygotowaniu, bowiem powinny składać się wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników.

123RF

Szybkie śniadanie czy słodka przekąska w ciągu dnia? Zamiast kupować kaloryczne ciastko w sklepie, upiecz pyszną babeczkę, która będzie zdrowa i sycąca.

Białkowe babeczki z fasoli

Czekoladowe ciastko z fasolą? Ta puszysta przekąska to bomba białkowa, którą można przegryźć po treningu, bądź kiedy brakuje nam energii w ciągu dnia. Potrzebować będziesz:

  • 200 g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki miodu;
  • ½ szklanki cukru trzcinowego;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 5 łyżek odżywki białkowej (możesz ją zastąpić mąką pełnoziarnistą);
  • 3 łyżki kakao;
  • 3 łyżki oleju;
  • płaska łyżeczka sody.

Rozdrabniamy fasolę w blenderze i dodajemy resztę składników: najpierw mokre, potem suche. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.

Ciastka owsiane z awokado

Dzięki tym ciasteczkom nie tylko zaspokoisz apetyt na słodycze, ale także dostarczysz swojemu organizmowi zdrowych tłuszczy. Co musisz przygotować:

  • 50 g mąki owsianej;
  • pół małego dojrzałego i rozgniecionego awokado;
  • 2 duże łyżki musu z jabłek lub pół rozdrobnionego banana;
  • białko jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 10–15 g waniliowej, białkowej odżywki (jeśli jej nie posiadasz, dodaj 1 łyżkę więcej mąki);
  • pokruszona gorzka czekolada.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Wymieszaj wszystkie składniki i posyp je gorzką czekoladą. Nałóż masę w foremki do ciastek, rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz ok. 20 minut.

Ekspresowe ciastka bananowe

Przygotowanie tych ciastek zajmie ci niewiele czasu. Możesz eksperymentować z dodatkami np. urozmaicić wypiek żurawiną, migdałami czy posiekanymi orzecham. Składniki potrzebne na przygotowanie 10 ciastek:

  • szklanka płatków owsianych;
  • 2 dojrzałe banany;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Rozgnieć banany widelcem na papkę. Do miski wsyp szklankę płatków owsianych, dodaj banany i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt luźna, możesz dodać więcej płatków owsianych). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blachę połóż papier do pieczenia i nakładaj łyżką masę. Piecz przez 20 minut – po 10, trzeba przewrócić ciastka na drugą stronę.

Czekoladowe trufle

Te ciastka po prostu rozpływają się w ustach! Są pyszne i czekoladowe, a w dodatku dietetyczne. Przygotuj:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 200 g daktyli;
  • 50 g wiórek kokosowych;
  • 150 g migdałów;
  • 3 łyżki kakao.

Daktyle włóż do garnka i zalej 100 ml wody i gotuj aż staną się miękkie. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj migdały, następnie masę daktylową zmiksuj z czekoladą i dodaj do tego wiórki kokosowe. Całość wymieszaj dokładnie z migdałami, aż do połączenia się składników. Przygotowaną masę umieść w folii spożywczej i odłóż do lodówki na pół godziny. Kiedy masa jest już chłodna, uformuj z niej niewielkie kulki, które następnie obtocz w kakao. Wstaw kuleczki do lodówki. Po godzinie są gotowe do spożycia.

Bezglutenowe ciasteczka z nasionami chia

Bogate w białko i zdrowe tłuszcze, ciastka z nasionami chia, to propozycja dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów omega-3, wapnia i żelaza, doskonale nadają się do przygotowania domowych wypieków. Do przygotowania ciastek z tymi nasionami, potrzebować będziesz:

  • 100 g mąki ryżowej;
  • 3 łyżki nasion chia;
  • 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady;
  • 50 g oleju kokosowego;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • szczyptę soli.

Mąkę ryżową wymieszaj dokładnie w misce z proszkiem do pieczenia, odżywką białkową, nasionami chia i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajko z olejem kokosowym. Połącz suche i mokre składniki w jednym naczyniu i zagnieć na gładkie ciasto, następnie odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i powycinaj z niego ciastka – połóż je na blaszce, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciastka przez 30 min. Podawaj po ostygnięciu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki