4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe

Są bogate w pełnowartościowe białko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strączkowe, bo o nich mowa, to doskonałe składniki zup, sałatek i dań głównych. Niestety, wciąż nie są zbyt popularne. Czas to zmienić. Prezentujemy 4 przepisy, dzięki którym strączki na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

123RF

Dlaczego warto jeść fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, bób czy soję? Te warzywa to źródło wysokiej jakości białka przede wszystkim – przez co cieszą się popularnością wśród wegan i wegetarian. Ale to nie wszystko. Warzywa te zawierają także sporo błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, są bogactwem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Do tego mogą je jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Są więc bardzo dobrym składnikiem do przygotowywania sytych, smacznych i zdrowych posiłków.

Curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku ;
  • 1 papryka czerwona;
  • ½ kalafiora;
  • 1 marchew;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 360g ciecierzycy konserwowej
  • szczypta papryki chili;
  • szklanka bulionu warzywnego.

Podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj marchew, pieczarki i kalafior. Mieszaj przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj bulion warzywny, pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki:

  • pół puszki ciecierzycy konserwowej;
  • jedna czerwona cebula;
  • kilka czerwonych winogron;
  • rukola;
  • pokrojone orzechy włoskie;
  • kilka ziarenek granatu.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

Do miski wsyp ciecierzycę, pokrojoną w piórka cebulę połówki i rukolę. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp orzechami i granatem.

Zupa krem z białej fasoli

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego z warzywami (marchew, pietruszka, seler);
  • pół kilograma białej fasoli;
  • sól;
  • pieprz;
  • majeranek.

Fasolę namocz na noc. Po tym czasie odcedź i gotuj do miękkości. Przygotuj bulion. Wsyp ugotowaną fasolę do bulionu i dokładnie zblenduj. Niewielką ilość fasoli zostaw do dekoracji. Przypraw do smaku i posyp świeżym majerankiem.

Pomidorowa z soczewicą

Składniki:

  • litr bulionu łącznie w warzywami;
  • pomidory świeże lub z puszki;
  • szklanka soczewicy czerwonej;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • papryka czerwona;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Do gorącego bulionu dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Jeśli wybierzesz świeże – obierz je ze skórki. Do bulionu wrzuć surową soczewicę. Posmaż na oleju cebulę i czosnek i dodaj. Paprykę pokrój w kosteczkę, wrzuć do zupy i wymieszaj. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dla lepszej konsystencji możesz dodać sosu pomidorowego lub zagęścić całość mąką ziemniaczaną lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Marchewkowy serniczek Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Chia nasion czar Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella Wegańska wuzetka idealna! Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Kilka rad jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu Zdrowe kanapki z awokado Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Wegański fast food - tortilla Brownie z batatem i rodzynkami

Popularne w tym tygodniu:

FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania