Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem

Co jeść po treningu, aby mieć energię na resztę dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne tosty.

123RF

Przekąska po treningu to bardzo ważna sprawa. Nie może być ani za mało, ani za bardzo kaloryczna. Najlepiej jeśli będzie zdrowa, pełna mocy witalnych i przede wszystkim pyszna. Takie właśnie są tosty z masłem migdałowym i bananami. A na dodatek przygotujesz je szybko. Równie szybko też je zjesz.

Banany tuczą?

Banan na diecie? Tak, ale w ograniczonych ilościach – zawiera bowiem cukry, a jak wiadomo, zbyt duża ich ilość to coraz większa tkanka tłuszczowa.

Nie można się jednak bananów bać. Są bogate w potas, a węglowodany, które zawierają są przydatne właśnie po treningu, ponieważ doskonale odżywiają organizm po dużym wysiłku. Jeśli potraktujesz je jako naturalny słodzik przy przygotowywaniu smoothie lub koktajli – również nie powinny zaszkodzić. Jedz je na zdrowie.

Pomocne migdały

Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe migdały stanowią cenny składnik diety. Regulują proces odchudzania i metabolizm, a co za tym idzie pomagają chronić przed powstaniem tkanki tłuszczowej.

Migdały mogą się też poszczycić wysoką zawartością błonnika, który daje uczucie sytości na długo. Dzięki temu głód po spożyciu migdałów nie pojawia się szybko.

Przepis na tosty z masłem migdałowym i bananami jest prosty. Wystarczy posmarować chleb tostowy masłem i położyć na nie pokrojone w plasterki banany. Gwarantujemy mocne wrażenia smakowe i sytość na długo.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Ciasteczka owsiane 5 fit śniadań z płatków owsianych Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie