Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią przepyszne sałatki i dania z jajek, do których wykorzystujemy majonez. Sprawdź, co zrobić by ten sos w tym roku zyskał na lekkości.

Shutterstock

Majonez to podstawa wielkanocnych potraw — dodajemy go także do kanapek lub ulubionych przekąsek. Jednak zamiast jego tłustej, kalorycznej i tradycyjnej wersji, w tym roku postaw na lekkość, nowoczesność i pyszny smak. Oto przepis na niskokaloryczny majonez.

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Potrzebne nam będą:

  • Opakowanie serka wiejskiego
  • 1 jajko;
  • łyżeczka musztardy (rodzaj w zależności od upodobań);
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • szczypta soli;
  • 2 szczypty pieprzu;
  • 2 szczypty ksylitolu;
  • łyżeczka octu (może być winny lub jabłkowy);
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.


Wykonanie:

Jajko gotujemy przez około 7–8 minut. Po zagotowaniu zalewamy bardzo zimną wodą i czekamy aż troszeczkę ostygnie. Obieramy — jajko ma być ciepłe.

Podczas gotowania jajka w misce mieszamy: serek wiejski, sok z cytryny, oliwę lub olej, musztardę, ocet i ksylitol. Na końcu kroimy jeszcze ciepłe jajko w drobną kosteczkę, dodajemy do miski. Całość miksujemy na gładką masę. Na końcu solimy i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najlepsze orzechy na utratę wagi Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Ciasteczka owsiane 5 fit śniadań z płatków owsianych Co jeść przed i po treningu? Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Granat i jego właściwości lecznicze Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Gorąca woda – najtańszy lek świata Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki