Czy warto używać syropu klonowego na diecie?

Słodki, aromatyczny i całkowicie naturalny. Syrop klonowy zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto go stosować podczas diety.

Reguluje poziom cukru we krwi

Brzmi dziwnie, ale to prawda – słodki syrop klonowy może pomóc osobom z cukrzycą! Ma niższy indeks glikemiczny od zwykłego białego cukru, a przy tym dostarcza organizmowi antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlaczego warto go jeść podczas odchudzania? Dzięki temu, że nie podnosi gwałtownie cukru we krwi, chroni przed napadami głodu i spadkami energii. Dodając odrobinę syropu klonowego do śniadania mamy więc pewność, że nie będziemy mieć ochoty na nic słodkiego przez kilka godzin.

Zawiera cynk i magnez

Zdrowe i lekkie przepisy


Naukowcy od wielu lat badają syrop klonowy. Okazuje się, że słodki kanadyjski produkt zawiera aż 54 związki dobre dla zdrowia. Jeśli próbujesz schudnąć, szczególnie ważny jest magnez, który podnosi poziom testosteronu w organizmie – to z kolei wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej i budowę mięśni.

Kolejnym składnikiem, który ułatwia odchudzanie jest cynk. Irańscy naukowcy odkryli, że osoby otyłe schudły i obniżyły wskaźnik BMI dzięki suplementom z cynkiem. Związki mineralne lepiej przyswajają się z naturalnych źródeł, dlatego warto sięgnąć po produkty zawierające cynk, np. syrop klonowy.

Pomaga na problemy trawienne

Syrop klonowy poleca się pacjentom z zespołem drażliwego jelita, ponieważ ułatwia trawienie i nie podrażnia układu pokarmowego. Warto go spożywać również w czasie odchudzania, ponieważ trawi się łatwiej niż cukier, a przy tym łagodzi wzdęcia i uczucie dyskomfortu.

Zamiast miodu?

Zaczynając odchudzanie najczęściej rezygnujemy ze słodyczy oraz białego cukru, który niweczy trudy treningów. Zamiast niego do menu włączamy miód, syrop z agawy, ksylitol czy stewię. Do listy „dobrych słodzików” warto dodać również syrop klonowy. Dlaczego? Ma mniej kalorii niż miód (jedna łyżka to 55 kalorii, miodu – 64), a przy tym ważne dla zdrowia składniki, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo. Poza tym działa przeciwzapalnie i jest skarbnicą antyoksydantów.

Kupując syrop klonowy należy szukać produktów jak najmniej przetworzonych, bez dodatkowego cukru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, owsianki, deserów.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Sernik z kaszy bulgur 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Wegańskie ciasteczka Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Co jeść przed i po treningu? Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Dietetyczna nutella Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia