Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym

Jeść zdrowo wcale nie oznacza niesmacznie. Wręcz przeciwnie – przepisy, które pomogą ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zaspokoją pragnienia nawet największych łakomczuchów. Na śniadanie lub wieczorną przekąską idealne będą owsiane naleśniki z jogurtem klonowym.

Shutterstock

Jedna porcja naleśników owsianych:

  • kalorie: 410,
  • tłuszcz: 12 g,
  • ilość tłuszczów nasyconych: 3.5 g,
  • ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych: 3 g,
  • wielonienasycone tłuszcze: 2 g,
  • białko: 26 g,
  • węglowodany: 50 g,
  • błonnik: 6 g,
  • cholesterol: 220 mg,
  • sód: 330 mg.

Składniki:

Zdrowe i lekkie przepisy


  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki niskotłuszczowego twarogu,
  • 2 duże jaja,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka jagód,
  • tłuszcz do smażenia w sprayu,
  • ¾ szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka syropu klonowego.

Przygotowanie owsianych naleśników

Owsiane naleśniki z jogurtem klonowym nie tylko są zdrowe i smaczne, ale także wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Doskonały przepis dla leniuchów, bo czas przygotowania naleśników to ok. 15 minut.

Ze składników przygotujesz sycące dwie porcje – jedną na śniadanie, drugą np. na podwieczorek. Jogurt grecki z powodzeniem może zostać zastąpiony gęstym jogurtem naturalnym, a jagody mrożonymi lub świeżymi borówkami amerykańskimi.

W mikserze połącz aż do uzyskania gładkiej masy płatki owsiane, twaróg, jaja oraz ekstrakt z wanilii. Wrzuć jagody i delikatnie wymieszaj. Podgrzej spryskaną tłuszczem w sprayu patelnię. Smaż naleśniki przez ok. 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie połącz syrop klonowy z jogurtem greckim. Nałóż na gorące naleśniki.

Zobacz też: Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Naleśniki owsiane, a odchudzanie

Płatki owsiane są bogate w błonnik, który przyspiesza metabolizm, chroni jelita i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Dodatkowo sprawia, że na dłużej czujesz się syty i reguluje poziom cukru we krwi.

Płatki są doskonałym źródłem energii. Białko również przyspiesza przemianę materii i pomaga w kształtowaniu sylwetki osób aktywnych fizycznie. Jest polecane wszystkim chcącym przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Borówki z kolei są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które pomagają pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Przypraw dietę, czyli jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie? Chcesz schudnąć? Oto połączenia produktów, które ci to ułatwią Przekąski, które zmniejszają apetyt Ile kalorii dziennie potrzebujesz? Bezpieczne odchudzanie Pas wyszczuplający – jak działa? Schudnij bez wysiłku Jak poradzić sobie z podjadaniem? Bezpieczne oszukiwanie na diecie Motywacjo wróć – czyli kilka słów o tym, jak trudno wziąć się w garść Zmniejsz wartość kaloryczną posiłków Największe mity na temat odchudzania, które nie pozwalają ci schudnąć Ile kalorii spalasz podczas biegania? Jak zacząć? 7 zasad zdrowego stylu życia Zalety korzystania z sauny Wspomaganie odchudzania - czy stosować suplementy? Stres – ukryty wróg Ranking najlepszych i najgorszych diet odchudzających Waga Fitbit Aria dla aktywnych Liposukcja a odchudzanie Które sposoby na odchudzanie są skuteczne? Krokomierz – jak działa?

Popularne w tym tygodniu:

Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Deser wspomagający odchudzanie Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie.