Oryginalne przepisy na zdrową kolację

Odkąd mit mówiący o tym, że ostatni posiłek należy spożyć do godziny 18 został całkowicie obalony, zaczęliśmy poświęcać coraz więcej uwagi kolacjom. Lekka kolacja pozwoli ci odpocząć i zregenerować siły po całym dniu. Zwłaszcza jeśli regularnie uprawiasz sport lub chodzisz na siłownię, warto aby znalazły się w niej węglowodany złożone oraz białko. Idealnym rozwiązaniem będą pożywne sałatki.

Shutterstock

Sałatka z ciecierzycy z oliwkami i suszonymi pomidorami

  • mieszanka sałat: rukola, roszponka, sałata lodowa;
  • 200 g ciecierzycy;
  • 50 g czarnych oliwek;
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie;
  • 1 pęczek świeżej bazylii;
  • 1 pęczek natki pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 25 g kaparów z zalewy;
  • 2 łyżki balsamico;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz.

Ciecierzycę zalać dużą ilością wody, moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i wypłukać. Ponownie zalać wodą i około 2 godzin powoli gotować do miękkości pod przykryciem. Ciecierzyca nie może być twarda, ale musi być jędrna. Posolić pod sam koniec gotowania, aby nie stwardniała. Następnie odcedzić i wystudzić. Pomidory, oliwki i kapary odsączyć z zalew. Pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki w plastry. Czosnek drobno posiekać i dodać wraz z kaparami do ciecierzycy. Do octu balsamicznego dodać sól (według uznania) i starannie wymieszać. Następnie wlać oliwę i zn.w dokładnie wymieszać. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii i natki pietruszki.

Sałatka z kuskusem, miętą i fetą

  • 250 ml bulionu, najlepiej warzywnego;
  • 100 g kuskusu;
  • 150 g fety;
  • 50 g czarnych oliwek drylowanych;
  • 1 ogórek zielony;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 pomidor;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 pęczek dymki;
  • pęczek natki pietruszki;
  • 1 pęczek mięty;
  • 50 g kaparów z zalewy;
  • 1 limonka;
  • 1 cytryna;
  • oliwa z oliwek.

Kuskus zalać bulionem do połowy objętości kaszy. Przykryć, żeby kuskus wchłonął całość bulionu. Ogórka nie obierać ze skóry, odkroić jedynie miękki środek wraz z pestkami, resztę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i także pokroić w drobną kostkę. Zetrzeć skórkę z limonki. Wycisnąć sok z cytryny i limonki. Oliwki, czosnek, dymkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę. Całość polać oliwą z oliwek. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Wlać sok z cytryny i limonki. Sałatkę można odstawić do lodówki na 60 minut. Posypać posiekaną miętą.

Sałatka z awokado, brzoskwiniami, indykiem i fetą

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

  • 200 g mieszanki sałat (lodowa, roszponka, rukola) lub świeżego szpinaku;
  • 1 cała brzoskwinia z puszki (w sezonie 2 świeże brzoskwinie ze skórką);
  • awokado;
  • 150–200 g indyka;
  • 100 g fety;
  • 50 ml octu winnego;
  • 15 g miodu wielokwiatowego;
  • 1 średnia cebula;
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 50 ml oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz.

Zmiksować w blenderze ocet, miód, cebulę, musztardę i czosnek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, ciągle miksując, powoli dolewać oliwę z oliwek. Mieszać do momentu, w którym wszystkie składniki się ze sobą połączą na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Taki sos można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 1 tydzień. Do dużej miski włożyć mieszankę sałat. Pokroić w kostkę brzoskwinię oraz obrane ze skóry awokado. Dodać do mieszanki. Pokroić w kostkę indyka i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Dodać do sałaty razem z pokrojoną w kostkę fetą. Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem według uznania.

Przepisy pochodzą z książki Małgorzaty Majewskiej „Przepis na bieganie”, Wydawnictwo Znak.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Tańsze alternatywy dla superproduktów Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu